پایان نامه با واژه های کلیدی مصرف مواد، افراد مبتلا

راه پنتوزفسفات (تولید قند پنج کربنه) می باشد. (دوستی، 1368)
کبد در کنترل غلظت خون اهمیت دارد. این امر ناشی از این حقیقت است که کبد می تواند هنگامی که مقدار گلوکز خون زیاد باشد آن را به گلیکوژن (گلیکوژنز)34 و چربی تبدیل نماید، هنگامی که مقدار ورودی گلوکز کم می شود کبد می تواند گلوکز را از بعضی از اسیدهای آمینه و گلیسرول چربیها (گلوکونئوژنز)35 تولید کند. (شادان، 1388)
گلوکزازسه منبع به خون اضافه می شود، جذب از روده کوچک و تجزیه گلیکوژن (گلیکوژنولیز)36 و گلوکونئوژنز. گلوکز برای مقاصد متعددی از خون گرفته می شود. اکسیداسیون گلوکز در حال استراحت کمتر از نیمی از انرژی بدن را تامین می کند. گلوکز تنها منبع انرژی برای مغز است، گلوکز خون منبع گلیکوژن عضلات است. (شادان، 1388)
در تنظیم و تبدیل قند خون عوامل مختلفی موثرند که عبارتند از:
1- انسولین که از ترشحات داخلی لوزالمعده است و پس از ترشح وارد جریان خون می گردد. و سبب افزایش سرعت و انتقال گلوکز به بافتها می شود.
2- اپی نفرین که از قسمت مبانی غده فوق کلیوی ترشح می شود.
3- گلوکاگون که از لوزالعمده ترشح می شود و عمل آن تسریع روند گلیکوژنولیزکبدورها شدن گلوکز به داخل خون می باشد.
4- ترشحات قشری غده فوق کلیوی که دارای هورمونهای مختلفی است.
5- هورمونهای قسمت قدامی هیپوفیز نیز دارای اثری عکس اثر انسولین بوده و قند خون را بالا می برند. (صدر،1356 )
تزریق انسولین به افراد مبتلا به بیماری قند37 آزادی و فرصت بیشتری در انتخاب غذای روزانه می دهد و این ایده به خاطر آن است که افزایش قند خونی را که از مصرف ساکاروز ناشی شده باشد می توان با مخلوطی از غذاهای پروتئینی و چربی طی غذای روزانه مهار کرد. (دورچی ،1989)
در مراحل اولیه تمرین، مصرف گلوکز خون توسط عضلات سریعا افزایش یافته و این روند تا پایان تمرین ادامه می یابد. بعد از 40 دقیقه تمرین، مصرف گلوکزبدن به 7 الی 20 برابر زمان استراحت می رسد. این رقم بستگی به سنگینی تمرینات مربوطه دارد، گلوکز مایعی که معمولا پیشنهاد می گردد، حاوی 5% گلوکز، فروکتوز و یا ساکاروز می باشد که آن را می توان به وسیله افزودن 50 گرم شکر معمولی به یک لیتر آب فراهم ساخت، نکته مهمی که در رابطه با مصرف آب قند باید به آن توجه کرد این است که وجود گلوکز در آب تاثیر منفی بر روی جذب مایع توسط لوله گوارش دارد، حتی مقدار کم گلوکز موجب کند شدن خروج آب از معده می شود و این خود موجب پدید آمدن مسئله فلج کننده در مورد تمرینات طولانی مدت که در گرمای زیاد صورت می گیرند می شود. (رعایایی، 1367)
2-1-12 دی ساکارید‌ها (قندهای دو گانه )
دی ساکارید‌ها که از دو واحد مونوساکارید تشکیل شده است تقریبا 35درصد از کربوهیدرات رژیم غذایی را تشکیل می‌دهد. هنگامیکه دو مونوساکارید به هم متصل می‌شوند، یک دی ساکارید را تشکیل می‌دهند. در این حالت یک مولکول آب از آنها جدا می‌شود. برعکس برای تجزیه یک دی ساکارید به دو مونوساکارید (مانند عمل هضم) یک مولکول آب باید به آن اضافه شود. که این عمل را هیدرولیز آبکافت می‌گویند. بنابراین یک واکنش قابل برگشت به وجود می‌آید.
ساکاروز : ساکاروز یا قند معولی در اغلب غذاها به خصوص چغندر قند، عسل و ارزن هندی موجود است. و در اثر عمل هیدرولیز به گلوکز و فروکتوز تبدیل می‌شود. می‌توان گفت که هر انسان به اندازه وزن بدن خود و حتی بیشتر در طول سال قند مصرف می‌کند. هر سال بر مقدار آن افزوده می‌گردد. نوع افزایش در مصرف قند به صورت کاهش مصرف مواد نشاسته‌ای نظیر سیب زمینی، غلات، حبوبات و ماکارونی و افزایش مصرف موادی نظیر شکلات، شیرینی، کیک، بیسکویت، نوشابه، مربا و سس است. چاقی حاصل از زیاده روی در مصرف قند به خصوص گریبانگیر افرادی است که تنها به مصرف پرداخته و فعالیت‌های بدنی را از برنامه زندگی خود حذف کردند.
لاکتوز: لاکتوز در شیر طبیعی وجود داشته و غالبا قند شیر نامیده می‌شود. از شیرین ترین دی ساکارید‌ها محسوب شده که از قندهای ساده گلوکز ساخته می‌شود. لاکتوز را به صورت مصنوعی می‌توان ساخت و غالبا در غذاهای مایع یافت می‌شود.
مالتوز: در محصولاتی از قبیل سمنو و جوانه جو، جوانه غلات و حبوبات موجود می‌باشد و در اثر آنزیم‌های مالتاز به دو مولکول گلوکز تبدیل می‌شود. (موحدی‌ها،‌1374)
فراوان ترین دی ساکاریدها، ‌ساکاروز است. که از گلوکز و فروکتوز تشکیل شده است و از نیشکر و چغندر قند بدست می‌آید.
فروکتوز + گلوکز ( ساکارز
لاکتوز، یک دهم کربوهیدرات رژیم غذایی را تشکیل می‌دهد و ترکیبی از گلوکز و گالاکتوز است. این قند فقط در شیر وجود دارد و تقریبا نصف مواد جامد آن را تشکیل می‌دهد. گاهی لاکتوز را قند شیر می‌نامند.
گالاکتوز + گلوکز ( لاکتوز
شواهدی هست که نشان می‌دهد ترکیب نسبتا محلول لاکتوز – کلسیم به جذب کلسیم کمک می‌کند. همچنین لاکتوز قابلیت نفوذ غشای روده را برای جذب یونهایی چون کلسیم بالا می‌برد. به هرحال مکانیسم هر چه باشد نکته جالب توجه است که بهترین منبع کلسیم و لاکتوز در رژیم غذایی همان شیر است.
مالتوز، سومین دی ساکاریدی است که در غلات در حال رشد وجود دارد.این قند که ترکیبی است از دو مولکول گلوکز، در رژیم غذایی، سهم ناچیزی دارد.
گلوکز + گلوکز ( مالتوز
تمام اعضای گروه مونوساکارید و دی ساکارید که با پسوند (اوز) مشخص می‌گردند قند محسوب می‌شوند.
جدول-22نشان میدهد که قند‌ها از نظر شیرینی با یکدیگر متفاوتند. میزان شیرینی قندها با قابلیت حل شدنشان تناسب دارد. بعنوان مثال فروکتوز که شیرین تر از همه قند‌ها است، بهتر از بقیه حل می‌شود به همین دلیل متبلور کردن آن بسیار مشکل و گران قیمت است.
جدول 3-2- مقایسه درصد شیرینی کربوهیدرات‌ها
قند
درصد شیرینی
فروکتوز
73
ساکاروز
100
گلوکز
74
گالاکتوز
32
مالتوز
32
لاکتوز
16
این قند برای تهیه شربت‌های غلیظ به کار می‌رود. لاکتوز نسبتا نامحلول است. بنابراین به سختی می‌توان از آن در حالت محلول استفاده کرد و مایعات را شیرین نمود.
2-1-13 پلی ساکارید‌ها (قندهای چندگانه یا مرکب)
سومین گروه کربوهیدرات‌ها پلی ساکارید‌ها هستند که دارای ترکیبات پیچیده‌ای می‌باشند. پلی ساکارید‌ها که تقریبا نیمی از کربوهیدرات رژیم غذایی را تشکیل می‌دهند منحصرا از واحدهای گلوکزی تشکیل می‌شوند که در یک زنجیره طولانی به یکدیگر متصل شده اند. یک پلی ساکارید ممکن است از 2000 واحد کالری تشکیل شده باشد که این واحد دارای یک زنجیره طولانی (آمیلوز) یا یک ترکیب انشعابی (آمیلوپکتین ) می‌باشد.
2-1-13-1 نشاسته
یکی از پلی ساکاریدهای شناخته شده و فراوان نشاسته می‌باشد. نشاسته ترکیبی از واحدهای گلوکز است. تعداد واحدهای گلوکز و ترتیب قرار گرفتن آنها در مولکول، خصوصیات نشاسته را مشخص می‌کند. همچنین هر یک از این نشاسته‌ها با توجه به حلالیت، تغلیظ و طعمشان ویژگی مشخصی دارند. برای بدن از نظر تغذیه، نشاسته‌های مختلف با هم تفاوتی ندارند. و همه ی نشاسته‌های پخته توسط سلول‌ها به گلوکز تشکیل دهنده آن تبدیل می‌شود. (هارپر38،1373)
2-1-13-2 گلیکوژن
حیوانات مقدار محدودی از کربوهیدرات را بصورت پلی ساکارید گلیکوژن ذخیره می‌کنند. قسمت اعظم گلیکوژن در کبد و عضلات ذخیره می‌شود ولی در شیر و خون نیز مقداری گلیکوژن وجود دارد. انسان بالغ تقریبا دارای 340 گرم گلیکوژن است که حدود 110 گرم آن در کبد و 230 گرم بقیه در عضلات انبار شده است. این انرژی ذخیره شده برای کمتر از نصف روز شخص کافی می‌باشد. هنگامیکه کالری بصورت کربوهیدرات بیش از حد طبیعی مصرف شود، گنجایش کبد و عضلات نیز برای ذخیره گلیکوژن تا حدود 100 درصد افزایش می‌یابد که ورزشکاران و دیگر افرادی که در مدتی کوتاه به مقدار زیادی انرژی زیاد دارند، می‌توانند ذخایر گلیکوژنی خود را با مصرف بسیار کربوهیدرات بالا برند. بدین ترتیب که ابتدا آنها را تهی و سپس مقادیر اضافی کربوهیدرات را قبل از مسابقه مصرف کنند. هنگامی که نیاز به انرژی بالا باشد و یک رژیم با مقدار کمی کربوهیدرات مصرف شود، ذخایر تهی می‌شوند. آنگاه با مصرف مقادیر قابل توجهی کربوهیدرات، ،مقدار کربوهیدرات بافت‌های چربی افزایش می‌یابد و به سرعت به چربی تبدیل می‌شود و به یک منبع ذخیره و با ثبات تبدیل می‌شود. (گوتری39،1372).
2-1-13-3 دکسترین
دکسترین یکی از پلی ساکاریدهایی است که از نظر تغذیه اهمیت فراوانی دارد. دکسترین نسبتا محلول است و از تجزیه نشاسته در مراحل اولیه هضم، به دست می‌آید. سپس زنجیره‌های کوتاه تر شکسته می‌شود و واحدهای مالتوز از آن جدا می‌شود. این عمل ممکن است توسط آنزیم انجام گیرد. درهضم نیز چنین است. (گوتری،1372)
2-1-13-4 سلولز
سلولز از چندین واحد گلوکز بهم چسبیده تشکیل شده است. که نحوه اتصال واحدهای گلوکز در آن تا حدودی با نشاسته تفاوت دارد. این کربوهیدرات که یکی از ترکیبات مهم رژیم غذایی است، تقریبا 50درصد کل کربن سبزیها را تشکیل می‌دهد. همچنین یکی از فراوانترین ترکیبات آلی جهان است. سلولز چهار چوب ساختمانی بافت گیاهی را تشکیل می‌دهد. بدن انسان فاقد آنزیم لازم برای تجزیه سلولز (آنزیم سلولاز) و تبدیل آن به مونوساکاریدها است. این ماده غیر قابل هضم غذا را حجیم می‌کند در نتیجه باعث افزایش حرکات روده‌ای می‌شود. بنابراین برای تحریک حرکات عادی روده و دفع مواد زائد، هر روز برای هر کیلوگرم وزن بدن، حداقل 100 میلی گرم فیبر مورد نیاز است. (تقریبا 6 گرم در روز برای یک نفر). اگر مقدار زیادی سلولز در غذا باشد ممکن است به علت افزایش سرعت عبور مواد غذایی از لوله گوارش منجر به کاهش جذب بعضی مواد غذایی شود. از طرف دیگر شواهد عینی نشان میدهد که کاهش سلولز در تغذیه با افزایش بیماری‌های روده‌ای مانند اختلال در دستگاه گوارش و سرطان کولون ارتباط دارد. نشخوار کنندگان بدلیل داشتن یک سیستم آنزیمی میکروبی، برخلاف انسان‌ها، می‌توانند سلولز را تجزیه، ‌تخمیر و هضم کنند. (تپرسون40، 1379)
2-1-14 کربوهیدرات‌های مرکب
موکوپلی ساکاریدها و موکوپروتئینها، ترکیبات بسیار مهم ساختمان بدن می‌باشند. این مواد در بدن وجود دارند ولی در غذا یافت نمی شوند. موکوپلی ساکاریدها ترکیبات پیچیده‌ای هستند که از دو یا چند جسم تشکیل شده اند؛ که یکی از آنها کربوهیدرات است و معمولا شامل ترکیبات سیستی از قندهای آمینه و پروتئین‌ها می‌باشند.
بعضی از موکوپلی ساکاریدها معمولی عبارتند از :
1- اسید هیالورونیک که در مایع لغزنده مفاصل و ترشحات رجاجیه چشم وجود دارد.
2- هپارین که ماده ضد انعقاد خون است.
موکوپروتئین‌ها از قبیل پروتئین تخم مرغ و بعضی هورمون‌ها از ترکیبات بسیار مهم پلی ساکاریدها و پروتئین‌ها می‌باشند.
2-1-15 گلیکولیز
توانایی گلیکولیز برای تولید ATP در حضور اکسیژن مهم است، زیرا انرژی مفیدی را برای کار عضلانی حتی زمانی که اکسیداسیون هوازی محدود است فراهم می‌کند. در وضعیت‌های طبیعی با فراهم کردن اکسیژن کافی در میتوکندری، اغلب پیروات از طریق چرخه TAC به آب و دی اکسید کربن تبدیل می‌شود. در هنگام کاهش اکسیژن در طی گلیکولیز NADH از NAD می‌تواند تبدیل پیروات به لاکتات را کاهش داد. بنابراین گلیکولیز می‌تواند در وضعیت‌های بی هوازی ایجاد شود، اما مقدار انرژی تولید شده در مقایسه با

دیدگاهتان را بنویسید