
اهداف تعاونی های توریستی
تعاونیهای توریستی با هدف کلی کمک به توسعه ی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی عمل مینمایند به این مبنا اهداف ویژه و اختصاص این نوع تعاونیها را میتوان بر اساس قانون بخش تعاونی جمهوری اسلامی ایران به شرح ذیل بیان نمود (مولایی هشتجین و همکاران، 1390):
- ایجاد اشتغال و گسترش فرصتهای شغلی برای مردم مناطق توریستی پذیر و در نتیجه آن افزایش درآمد مردم مناطق مورد نظر .
- قراردادن وسایل و امکانات کار برای همه به منظور رسیدن به اشتغال کامل .
- ادغام مدیریت و سرمایه و در اختیار قرار دادن مدیریت شرکت در دست اعضای آن .
- بهینه نمودن اقشار مختلف جامعه از درآمدهای حاصله از توسعه ی فعالیتهای گردشگری .
- ایجاد زمینه برای بهرهبرداری اقتصادی از قطبهای گردشگری به ویژه در استانهای شمالی .
- گسترش سرمایه گذاری در بخش گردشگری و کمک به عمران و آبادانی قطبهای گردشگری .
- گسترش مشارکت مردمی در فعالیتهای گردشگری و توریسم .
- تقویت فرهنگ کار دسته جمعی و مشارکت گروهی .
2-4-4- انواع تعاونی گردشگری
تعاونی میتواند با نامها و ساختارهای مختلف در بخش خصوصی، با بخش عمومی یا بین بخش خصوصی و عمومی شکل گیرد. تعاریف زیر در خصوص انواع مختلف تعاونیها، توسط کمسیون گردشگری کانادایی در سال 1995 ارائه گردیده است (فرزین، 1386):
- کنسرسیوم: روی هم گذاشتن منابع به منظور دست یافتن به منافعی که به تنهایی به دست نمیآید (برای مثال: فناوری مشترک، خدمات مشترک)
- سرمایهگذاری مشترک: یک پروژه همکاری و تعاون که به طور معمول در برگیرنده مهارتها و منابع مختلف است و در پی یک فرصت است. پروژه آغازین اغلب در درون خود ماهیت همکاری و تعاون دارد.
- بازاریابی تعاونی: توافقی است بین شرکای بازار برای کالاها یا خدمات آنها طی تبلیغات مشترک. اغلب به حداکثر کردن ظرفیت توزیع شبکههای شرکای مختلف و آشنا شدن با بازارهای مقصد طی یک مشارکت درون بازاری مربوط میشود.
- ائتلافات استراتژیک: به طور کلی یک موافقت طولانی مدت برای دستیابی به اهداف مشترک است و ممکن است سازمانهای کوچک و بزرگ را با منابع و تخصص مکمل شامل گردد. اصطلاح استراتژیک به این خاطر انتخاب شده است که این گونه ائتلاف ها، اهداف بسیار مهمی را در توسعه بازار کسب و کار شرکا دارند.
- روابط زنجیره ارزش: جایی که سازمانها، در صنایع مختلف با مهارتهای منحصر به فرد اما تکمیلی، تواناییهای خود را به هم مرتبط میکنند تاارزش بیافرینند. این رابطه با فعالیتهای مشترک یا نیمه مشترکی که در نواحی مختلف انجام میشود منسجم میگردد.
- شبکه سازمان: یک ائتلاف چند سازمانی که در آن اعضاء برای رسیدن به اهداف مشترک همکاری میکنند.
- واگذاری به پیمانکار: قراردادی که طی آن خدمات حاشیهای و فرعی سازمان به فراهم آوردگان شخص ثالت واگذار میشود.متن کامل :
